čtvrtek 7. února 2019

Chlív

Nad Maliňákem se pomalu stmívá, panuje lednová středa a nenápadná bílá dodávka se blíží ke Kohoutovi. Přípravy tu probíhají už od brzkého rána. Nejdříve všechno vyčistit, nachystat a pak všechno "pěkně" zašpinit. Proč? Bude přece Chlív! 


Kohouti v plné polní vyskládávají z dodávky nejprve seno, slámu, následně vidle, hrábě a nakonec i kachnu, králíka, slepice, kuřata a čuníky. Ohrádky v restauraci jsou už nachystány, aby měla zvířata z farmy od pana Zdeňka kde strávit průběh večera. 

Nejprve rozházet seno, naaranžovat nářadí a další výzdobu, prostřít stoly a následně vpustit zvěř... Ano, myslíte správně, zde nám nastává problém. Paní kachna si totiž usmyslela, že by nám ráda pomohla s přípravami. Začala lítat od stolu ke stolu a "přerovnávat" vše, co bylo připraveno. "Zachovejte paniku!", nabádala Žužu (ano, to je ta holka z plakátu) a všichni ostatní se vrhli chránit svými těly knihovnu vín. Nezbývalo nic jiného, než na odchyt tohoto extrémně nebezpečného ptactva povolat zkušenou osobu. Náš kuchař Honza se toho statně chopil a po krátkém zápolení kachna podlehla jeho zkušenému chvatu farmáře/chovatele. Nyní už šlo vše jako po másle (nebo po sádle?!), stoly byly vyčištěny, nachystány a dle kohouťáckého přísloví - "valilo se dál!"



"Dobrý večer!", zdravíme s Ondrou první příchozí a lehká nervozita s dalšími a dalšími hosty pomalu opadala, jelikož ani nebyl čas nad tím přemýšlet. "Tamhle vodu", "semhle bubliny", "a tu škvarkovou pomazánku jsi tam už hodil?"


Všichni sedí, odbíjí 18:30, doléváme welcome drink
a servírujeme první chod...


1. amuse bouche

KRÁLÍK
křen, smetana
x
PRYXX 2012
Horst Hummel, Villány



2. studený předkrm

VEPŘOVÁ KŮŽE
jablko, chléb, krev
x
AKÁCIE 2017
Jaroslav Osička, Velké Bílovice



3. studený předkrm

HOVĚZÍ KRK
lanýž, žloutek, česnek
x
CABERNET CORTIS 2016
vinné sklepy Kutná Hora, Kutná Hora



4. polévka

PRDELAČKA
jitrnice, kroupy, majoránka
x
KUISKO 2008
Janko Štekar, Kojsko



5. teplý předkrm

KACHNÍ SRDCE
černý kořen, česnek, kukuřice
x
MALÝ MAJER 2012/2013
Slobodné vinárstvo, Majer Zemianské Sady



6. teplý předkrm

JELITO
majoránka, jablko
x
BLAUFRANKISCH 2016
Judith Beck, Neziderské jezero



7. sorbet

PODMÁSLÍ



8. hlavní chod

KACHNA
fenykl-hruška, levandule, cibule
x
BARBERA D'ALBA 2014
Brezza, Piemont



9. hlavní chod

HOVĚZÍ
pivo, brambory, červená řepa
x
KRUTÁK 12°
Pivovar Kovárna, Slaný



10. dezert

KRUPICE
skořice, hrozinky, med
x
RIESLING KABINETT 2015
J. J. Prüm, Mosel


Osobně musím říct, že třetí část z naší gastrotrilogie - Voda, Les a Chlív - se nám vyvedla bez větších komplikací. Spící čuníci spokojeně chrochtali, králík válel šunky, stejně tak kuřata a slepice si občas vyšly na procházku mezi hosty. Dokonce i kachna ve svém separé domečku byla klidná.



Za obsluhu můžu sdělit, že i tento večer jsme si užili. Kluci v kuchyni, kteří byli naštěstí taky hodní, předvedli dle slov strávníků parádní výkon plný chutí, krásného plaitingu a nešetřilo se slovy jako znamenité, famózní a vynikající.   

A co napsat závěrem? Snad už jen jedno velké DÍKY a trochu reklamy! Jsme rádi, že jsme pro Vás mohli takovouto akci uspořádat a že se setkala s úspěchem. Ti, kteří nestihli druhý ročník, nemusí klesat na mysli, ten třetí tu bude
šuby-dup.


Přijďte si užít jídlo jako zážitek!


Vaše led.špageta