pátek 1. února 2019

Kohout řemeslníkem

Občas se nám u Kohouta, při rozjímání nad sklenkou vína, rodí v hlavě různé nápady. Některé jsou vzdušnými zámky a sny, které nejsou reálně splnitelné, avšak jiné už ano. Ze všeho nejvíc je pro takovéto případy, mimo jiné, velká dávka zápalu pro věc. Netrvalo tedy dlouho a jedno chladné nedělní ráno jsme se sešli s jasným cílem, rekonstrukce skladovacích prostor vína. Naše hvězdná sestava se skládala ze stavbyvedoucího Adama a dvou podavačů, Lukáše a mé maličkosti. Nejprve se začalo s přípravnými pracemi a taktickou radou u společné snídaně.




Následně přišla na řadu těžká technika. Sbíječku jsem nedržel v ruce poprvé, avšak chvílemi mi přišlo, že tento pekelný stroj ovládá spíše mě, než-li já jej. Rekonstrukce tedy občas připomínala spíše dekonstrukci, netrvalo však dlouho a z odbíjení dlaždic se stala demoliční akce, která skončila s ulomeným rohem. Naštěstí náš stavbyvedoucí skvěle ovládá - mimo jiné - řemeslo sádrování, takže se nejednalo o žádný problém, co by nevyřešilo "pár kilo" sádry.




Zvolna jsme tedy přešli k hlavnímu bodu dne, pokládání plovoucí podlahy. Zprvu šlo všechno jak po másle, až mi to bylo trochu podezřelé, postupem času jsem zjistil první záludné věci pokládky podlahy. Například takové měření... od střední školy to už je nějaký ten pátek, není tedy divu, že takové základní věci jako například prostorové vidění už nejsou v mých silách. Né nadarmo se říká: "dvakrát měř a jednou řež!" Naštěstí mé nesprávné výpočty odnesly pouze tři desky, které byly postupem času zužitkovány na další část podlahy. Nakonec nám vše vyšlo beze zbytku, i když jsme chvílemi trnuli hrůzou, (hlavně stavbyvedoucí Adam, když nás pozoroval), aby tomu tak bylo.



Kolega Lukáš s velkou duší umělce, jenž se pustil se štětkou v ruce do dalšího bodu programu, tedy malování, neprojevil moc velký smysl pro detail, ba naopak se jednalo o dosti abstraktní pojetí slova "vymalovat"... Na druhou stranu je faktem, že nakonec bylo vybíleno vše, dokonce i věci, které k tomu nebyly primárně určeny, například nově položená podlaha... U oběda se nám zdárně podařilo nabrat síly a s chutí jsme se pustili do úklidu a finišování. Pro tento den se nám zdárně podařilo vše dotáhnout do konce. Avšak v celkovém plánu jsme teprve na začátku, čeká nás totiž ještě montáž nového osvětlení a systém polic na uskladnění našeho bohatství, vína.



A zde už výsledná práce:







A co bude dál? Nechte se překvapit!



Vaše led.špageta